HIZLI OLMAK, PRATİK OLMAK,TİTİZ OLMAK ADINA…

MUTLU İNSANLAR GÜZEL İŞLER BAŞARIR MOTTOMUZ…
AUDİTİON SECMELERE HAZIRLIKTAN SÖZEDELİM BU HAFTA KÖŞE YAZIMIZDA…
Hoşgeldiniz, sefalar getirdiniz diyerek karşılarız, kırk yıl hatırlı türk kahvelerimizi yudumlarken tanışırız sizlerle ve hayallerinizle. Tüm set tecrübesi olan olmayan dostlarımız kapımızı çaldığında, bilmeleri gereken sadece güzel ve yakışıklı ya da iyi oyuncu olmaları değildir artık.
Hızlı, pratik zekalı, çabuk kavrayan, mümkünse en azından kamera önü oyunculuk eğitimi almış ve bizler gibi cast ajansları ile sağlıklı iletişim kurabilenlerdir.
Uzun lafın kısası biz sizin pr’ınızı yaparken sizler de boş durmamalısınız. Kendinizi yetiştirmek, sektörde yer almak, hatta kadrolaşmak sizin elinizde. Nasıl mı ?
Ben ve pek çok cast direktörü hızlı dönüşlere hemen yapıp yolluyorumlara bayılırız. Gün içerisinde bazen 88 kişi ile konuşup, sekiz on kişiyle çekim yapıp, whatsapp, ofis telefonu, cep telefonu iletişimlerimizi hesaba katarsanız, empati yeteneğiniz biranda gelişiverir. Evet anladınız biliyorum ve bizim sizler için saatlerce, bazen günler aylarca harcadığımız yoğun mesaiye karsılık sizden ricamız hemen bir deneme çekimi, audition ya da fotograf yenilemelerinize ayıracagınız vakitse itiraz istemeyiz.
Film Yapım Şirketleri, reklam ajansları ve çalıştığımız pek çok fotograf sanatçısı yönetmen bizim gibi cast ajansları ile çözüm ortaklıgında en çok “hız”a önem verirler. Brief nedir bilen var mı ? Bilenler bilmeyenlere anlatmasın ben yardımcı olayım.
Bir müşteri size bir proje ile geldiği zaman öncelikli olarak müşterinizin ne iş yaptığını bilmek/öğrenmek istersiniz. Sizce müşterinizin size sadece; “ Ben, web sitesi tasarımı yaptırmak istiyorum.” demesi yeterli olur mu? Tabii ki yeterli olmaz!
Öncelikli olarak sormanız gereken sorularınız vardır. “Web sitenizin yapısı nasıl olsun? Custom Design? WordPress? HTML?…” peki bu sorularınızın doğru cevabını müşteri size verebilir mi? İşte burada devreye Brief giriyor.
Brief hem İngilizce’de hem Türkçe’de, “kısa”, “kısa ve öz”, “özlü özet” anlamlarına gelmektedir. Brief , anlatılması istenilen mesajın doğru bir ifade ile işin gerçekleşeceği tarafa aktarılmasıdır.
Benim tanımım ise; “ Leziz bir yemeği oluşturan malzemelerin listesi ve ön hazırlık süreci.”
Brief alan ve brief veren için öncelikle brief’e neden ihtiyaç duyulduğunun anlatılması gerekir.
İlk etapta malzemeleri brief’e eklemeden önce pişirme yöntemini seçmemiz gerekir.
Brief’inizi müşteriniz mi hazırlasın? Brief’inizi bu konuda deneyimli müşteri ile görüşmelerini yapmış ve gerekli notları almış kişi/kişiler mi hazırlasın?Brief’iniz hem bu konuda uzman kişiler ile hem de müşteriniz ile mi oluşturulsun?
Bir sonraki adım brief’i oluşturmak için gelecek olan sorulardır. Seçtiğiniz pişirme yöntemine göre bu soruların soruş biçimi değişebilir ancak süreçler değişmez.
Müşterinizin ve markasının geçmişini araştırmalısınız. İlk etapta marka veya ürünün var olması için ne tür bir strateji izlenmiş. Geçmişte bununla ilgili nasıl çalışmalar yapılmış. Sonuçları nasıl olmuş.
Marka ve ürün hedef kitlesi nedir? Hedef kitleye hitap edebilmiş mi/edebiliyor mu?
Marka algısının doğru yaratılması gerekir. Bu algı bulunduğu lokasyonda, seçtiği hedef kitleye göre şekillenmeli ve hepsinde aynı etkiyi yaratmalıdır.
Müşterinin istediğini dinlemek, istediğini anlamak ve ortak paydada her iki tarafın da düşüncelerini paylaşması gerekir. Ortak bir karara bağlanma aşamasında ilk öncelik müşteriyi dinlemektir.
Bizler ajansımızda sizlerin sunumlarını en iyi şekilde nasıl yaparız? Faydalı içerik oluşturarak…
Brief, cast ajansları için çok önemli bir unsurdur. Doğru brief hayat kurtarır. Peki kötü bir brief nasıl olur? Seçim sizin. Yol arkadaşlarınızı, danışman menejerlerinizi seçmek sizin elinizde. Arkadaş insanı rezil de eder vezir de Peki manager ???
Kaynak: HIZLI OLMAK, PRATİK OLMAK, İŞGÜZAR DERECESİNDE TİTİZ OLMAK – Berna Ergin / Ajans Perisi